Subsidie voor particulieren met een 100% elektrische auto

De overheid wil de komende tijd het rijden met een volledig elektrische kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker gaan maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen CO2 uit. Daarnaast zijn ze energiezuinig, beter voor het milieu en leveren een bijdragen aan een schonere lucht. Wanneer particulieren in Nederland een nieuwe of gebruikte 100% elektrische auto kopen of leasen komen ze in aanmerking voor een subsidie. Het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (diesel en benzine) wordt kleiner met deze subsidie. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk. Daarnaast zijn de gebruikskosten lager.

 

De belangrijkste zaken die je moet weten, lees je hier.

Hoe hoog het subsidiebedrag is voor een nieuwe auto en een gebruikte elektrische personenwagen.

Aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Wanneer vraag je subsidie aan voor jouw 100% elektrische personenauto? 

Het kabinet stimuleert het volledig elektrisch rijden doormiddel van de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP).

Overweeg je als particulier om een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse aan te schaffen of te leasen? Dan kun je in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Bij een nieuwe 100% elektrische auto krijg je maximaal € 4.000 subsidie. De 100% elektrische auto moet dan wel nieuw zijn. Kies je voor een occasion? Dan krijg je tot maximaal € 2.000 subsidie. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. De beschikbare subsidie is per jaar gemaximeerd. Voor het jaar 2021 is het totale jaarbudget al vergeven, mocht je een nieuwe auto aan willen schaffen. Voor een gebruikte elektrische auto is er nog budget over (op april 2021). Kijk voor meer informatie op de website van RVO.nl

Soms zijn er ook gemeentelijke of regionale subsidies beschikbaar, zoals subsidies voor een laadpaal of het aanschaffen van een volledige elektrische auto voor zakelijk gebruik. Wil je hier meer van weten? Kijk dan in het overzicht met beschikbare subsidies en regelingen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met jouw gemeente voor meer informatie.

Subsidiebedragen en voorwaarden

De voorwaarden waaraan de 100% elektrische personenauto moet voldoen om in 2021 in aanmerking te komen voor een subsidiebedrag.

Bedragen

  • Gebruikte elektrische personenauto koop of private lease = € 2.000
  • Nieuwe elektrische personenauto koop of private lease = € 4.000

Voorwaarden

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs, ook wel de oorspronkelijke nieuwprijs, is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De personenwagen mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto. De auto is als elektrische personenauto geproduceerd.

Aanvragen

De subsidie is aan te vragen nadat je een koop- of leaseovereenkomst hebt gesloten. Het voertuig hoeft dan nog niet te zijn afgeleverd.

Het is belangrijk dat je een koop- of leaseovereenkomst sluit op of na januari 2021. Alleen dan kom je in aanmerking voor subsidie in 2021. De datum waarop je de koop- of leaseovereenkomst sloot is leidend. De elektrische personenauto mag dan ook niet eerder dan 1 januari 2021 op uw naam tenaamgesteld zijn.

 

Autolijst Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen en typenvolledige elektrische personenauto’s. Deze voertuigen komen mogelijk in aanmerking voor de SEPP. De voertuigenlijst helpt je om inzicht te krijgen of jouw 100% elektrische personenwagen voldoet aan de voorwaarden. Daarnaast is de lijst met informatie door dealers en importeurs samengesteld

Bekijk hier de Autolijst SEPP

Belangrijk is dat je de voorwaarden goed leest, voordat je de aanvraag indient. Lees verder hoe je de subsidie per categorie kan aanvragen én uitbetaald krijgt.

 

Bekijk ook:

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) is van start gegaan. Ondernemers kunnen tot € 5.000,- subsidie krijgen op de aanschaf van een emissieloze bedrijfswagen.

Wanneer je als ondernemer de overweging maakt om een, volledig emissieloze bestelwagen aan te schaffen, dan kun je aanspraak maken op de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Bij het aanschaffen of het financial leasen van een bestelbus, kan de ondernemer aanspraak maken op deze subsidieregeling. Als je een bestelbus via een leasemaatschappij leaset, dan zal het subsidie bedrag verwerkt worden in het operationele leasecontract.

De SEBA regeling loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Het subsidiebudget van de regeling heeft ieder jaar een maximum. Daarnaast is deze subsidie alleen voor voor ondernemers en non-profitinstellingen. Met deze regeling ontvangt je 10% van de netto catalogusprijs bij de voertuigcategorie N1 of 10% van de verkoopprijs zonder btw bij de voertuigcategorie N2. Het subsidiebedrag bedraagt maximaal € 5.000 voor iedere bedrijfswagen.

Wij geven je belangrijke tips waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw elektrische bedrijfswagen. Je leest alles in ons gratis e-book. Loop jouw subsidie niet mis!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van jouw nieuwe volledige elektrische bestelauto

Met welke voorwaarden moet je rekening houden?

Wat zijn de belangrijkste verplichtingen voor jou tijdens de subsidieperiode?

Whitepaper
Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please enter a valid phone number.

Please check the captcha to verify you are not a robot.

logo-besteleasevoorstel-white@2x

Parijsboulevard 209
3541 CS Utrecht
(030) 20 72 289
info@leasebest.nl
BTW: NL003355722B10
KvK: 78618800

Krijg advies op maat

Krijg onafhankelijk advies voor jouw bedrijf en situatie.